Nu ringer vi ut 2020

Att summera 2020 känns aningen motigt. Helst av allt vill jag bara glömma alltihop och blicka framåt mot ett förhoppningsvis ljusare 2021. Men något säger mig att det ofta är under de mörkaste tider som historia skrivs. Pandemiåret kommer med största sannolikhet påverka oss länge länge, i olika riktningar. ”Inget ont som inte har något gott med sig” brukar det ju heta. Låt oss hoppas att det är så. All dokumentation nu bildar tillsammans en slags tidskapsel. Någon gång, när vi har facit, kommer vi se tillbaka på vad som gick rätt och vad som gick fel. Det kommer att finnas ett före- och ett efter Corona. Förändringarnas tid är här. 

En sak som varit extra anmärkningsvärt ”detta år som inget annat” är förmågan att samordna jordens alla länder mot ett gemensamt mål. Det går att trycka på pausknappen, vem hade trott det? Det tycks även finnas oanade resurser och finanser. Kan inte låta bli att dra parallellen med klimatdebatten. En alarmerande situation som hotar hela vår existens. Vad mer krävs egentligen för att vi ska dra i nödbromsen? Nu vet vi att det går. Om vi bara vill. 

I alla situationer finns det vinnare, men många fler förlorare kommer att spolas ut i kölvattnet av pandemin. Dock verkar det finnas en uppdämd kämparglöd och en kreativitet som spirar. Man ställer om, håller krampaktigt i de sista stråna, tänker nytt och håller ut. Det känns positivt och det inger hopp inför det stundande året. 

Nu är det bara några timmar kvar. Det är inte över än, men detta bedrövelsernas år är snart till ända. Julen blev inställd, nyår är inställd. Som en grand final – 2020 var inte värt ett bättre slut än så. 

Nu skriver vi historia, förhoppningsvis har vi lärt oss något när vi tittar i backspegeln. Inte minst lär vi uppskatta det vi har mer. Vi har blivit mer innovativa och sett att det går att förändra. 

Ring klocka ring 

Ring in det nya och ring ut det gamla. 

Bring it on 2021! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s