Det finns en nonchalans mot en av världens största industrier

Är det bara min uppfattning eller har inte resebranschen blivit lite av ”elefanten i rummet” under pandemin? Den enskilt hårdast drabbade sektorn men som ingen talar om. Inte förrän nu, när vi börjar känna en förnimmelse av frihet igen. Men då är det resenären som är i fokus, ignoransen mot maskineriet bakom kvarstår. 

I början utav pandemin tyckte jag reaktionerna var fullt naturliga. Folk ryckte på axlarna när man sa att man blivit av med jobbet. Självklart kan man ju inte jobba på en resebyrå om ingen reser. ”Simple as that”. Men när vi nu står här ett år senare så har jag börjat reflektera mer och mer över bemötandet man får och bristen på uppmärksamhet mot branschen i stort. Kulturlivet som lidit motsvarande förluster har ju av naturliga skäl fått större medialt fokus. Detta i form av kändisar som höjt sina röster. Turismsektorn däremot har till stor del fått debattera i det tysta, i snäva branschforum som främst aktörer inom samma näring har en inblick i.

Turism är en av världens största industrier, i flera länder står den för upp till 25% av BNP. Lite för mycket för att ignoreras om man frågar mig. Kanske är det den låga statusen i allmänhet, kanske är det miljödebatten. Någonting är det i alla fall som gör att det är tyst. Jag är i alla fall övertygad om att många sitter hemma just nu och drömmer om att få komma ut i världen igen. Att få mötas och upptäcka. Att få se, höra och lyssna. Att få leva. Den verklighet vi upplever just nu när alla arbetar mot ett gemensamt mål, mot en gemensam fiende, men med det egna landet och den egna individen som högsta prioritet känns föga åtråvärd.

Turism förenar, bygger broar och skapar förståelse. Det finns såklart många baksidor, som i alla industrier. Pandemin har satt världen på en ofrivillig paus. På gott och ont. Den positiva aspekten av det hela är att man fått en unik möjlighet att mäta, analysera och ställa om. Nu är tiden att gå mot ett mer hållbart resande. För detta krävs resurser. Jag hoppas verkligen att man lyfter detta, att förutsättningar kommer ges och att man tillåter branschen att växa och utvecklas. Folk kommer resa oavsett och att sparka undan benen på de som besitter mest kunskap och har mest engagemang vore att be om kaos i alla tänkbara okontrollerade former.

Elefanten må vara stor och klumpig, men den är också känslosam, intelligent och förvånansvärt smidig. Den förtjänar att bli sedd och att bevaras.


2 reaktioner på ”Det finns en nonchalans mot en av världens största industrier

 1. Hej,

  Du skriver så bra ”spot on” hela tiden.
  Tack för att du skriver ned de jag och många med mig i branschen tänker, pratar om men inte får ned på pränt.

  Får jag dela detta i sociala medier?

  Hälsningar Siw Nilsson
  NEX Travel AB, Luleå

  ________________________________

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s