Välkomna decemberbarn!

BF 25:e december, reaktioner var ju väntade. Men att åsikter skulle vara så starka att de snudd överskuggade hela graviditeten – det hade jag inte räknat med.

”Nu får du knipa”, det blev nästan som ett mantra under besöken hos barnmorskan. Som att det var något som gick att påverka. Hade jag prickat in det stackars barnet under självaste julhelgen, ja då fick jag minsann ställa det till rätta. Just detta med julen verkade bekymra många. Bakom den skämtsamma tonen var budskapet ändå tydligt: ”Man har en enda dag på hela året som är sin egen”, Man får ju mindre julklappar, visst måste det väl bli så”, ”Ingen kommer ha vare sig tid eller ork att komma på kalas”. Det är helt enkelt lite taskigt att låta sitt barn födas mitt bland bullbak och bjällerklang.

Att födas i december är lika med att födas i en uppförsbacke. Det säger statistiken, som media gärna förstärker i form av artiklar om vilka förlorare decemberbarnen är. Zlatan, som är född i slutet på året, tas frekvent upp som ett lysande undantag. Så satsar du på att bli världskändis, elitidrottare och miljardär så finns det hopp…

Visst, det finns uppenbara nackdelar med att vara född sent på året, framförallt när det gäller skolan. Just av denna anledning ska jag villigt erkänna att jag gladeligen välkomnade det nya året med bebis fortfarande på insidan. Men därifrån till att hela livet skulle bli en uppförsbacke… och att man är en näst intill elak förälder som sätter ett barn till världen vid årets slutskede…

En graviditet är ingen självklarhet, och jag tror att de blivande föräldrar som sitter med almanackan och ringar in julafton är lätt räknade. Men BF denna dag kan vara det bästa beskedet en blivande mamma fått och decemberbebisen kan vara ett av de mest efterlängtade och älskade barnen som föds. Varje dag föds barn i krigsdrabbade länder, i områden för svältkatastrofer och extrem fattigdom. Det finns mängder oönskade barn som växer upp helt utan trygghet och kärlek. Det föds barn dömda till att leva med svåra sjukdomar eller handikapp… Listan kan göras lång. Att decemberbarn – bara genom att vara födda under årets sista månad – på något sätt skulle kvalificera sig på listan över ”sämre livsöden” känns som ett hån mot de barn som för första gången slår upp sina ögon och ser en värld fylld av sorg, skräck och misär – ”do they know it’s christmas time at all”?

4 reaktioner på ”Välkomna decemberbarn!

  1. Men wow, jag visste att du är bra på mycket men jag älskar sättet du skriver på, du är grym! ❤️ Och tänk att lillprinsen snart blir 1 år… gaaalet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s