Bland kulturskatter i Rom

Rom 052

– Buon giorno.
Kyparen står redo att ta upp våran beställning. Efter timmars traskande, i 35 graders värme, kring Roms gator och torg har det nu blivit dags för en välbehövlig mat och vätskepaus i skuggan. Restaurangen vi har valt att slå oss ner på ligger på Piazza della Rotonda, ett pittoreskt litet torg kantat av mysiga restauranger och med magnifika Pantheon som stoltserar i ena ändan. Pantheon är Roms bäst bevarade monument från antiken, och att bara sitta och blicka över den vackra pelargången bestående av16 monolitiska pelare i rosa och grå granit får mig att känna som om jag fångats i en magisk saga från förr.

Efter att ha avnjutit en utsökt pizza á la hemlandet och en iskall öl har vi samlat nya krafter. När vi stiger in i Pantheon blir vi alla tagna av denna häpnadsväckande byggnad och dess storhet. Intrycket förstärks då vi vänder blickarna och tittar rakt upp i den väldiga domen. I guideboken benämner man denna kupol som ”ett oöverträffat arkitektoniskt mästerverk”, och jag kan se varför. Med en diameter på ca 43 meter och utan något synbart stöd höjer sig denna kupol mot himlen – mäktigt. Som pricken över i:et så upplyses det hela av solens strålar som släpps in genom ett cirkelrunt hål (oculus) i mitten av kupolen.

De mesta av Roms sevärdheter är koncentrerade till stadens centrum – centro storico. Detta gör att vi bekvämt kan vandra mellan de viktigaste platserna och riktigt frossa i kulturskatter. Att vandra i Rom är som att göra en tidsresa genom olika historiska epoker. Man kan riktigt känna historiens vindslag och uttrycket ”den eviga staden” får plötsligt en innebörd. Överflödet av kulturskatter gör att hela staden känns som ett levande museum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s