Den eviga staden

Rom 173

Målet för denna eftermiddag blir Colosseum. När vi står framför denna nästan 2000 år gamla amfiteater som blivit en symbol för Rom och den eviga staden försöker jag föreställa mig hur dess fasad en gång i tiden var helt täckt av vit marmor och stolt dominerade staden. I dag återstår endast skelettet av denna en gång i tiden så pampiga och rika byggnad. Colosseum plundrades på sin dyrbara marmor och kalksten för att man skulle kunna bygga nya kyrkor och palats. Vi beslutar oss för att ta en kort guidad tur inne på arenan, dels för att slippa köerna men även för att få lite kött på benen om vad som under sin tid utspelade sig här. Guiden må vara kunnig men engelskan sviktar rejält och vi får verkligen anstränga oss för att uppfatta historien. Hur som helst får vi en något klarnande bild av den ”folkfest” för alla samhällsklasser som utspelade här. Lika ”festligt” var det dock inte för de gladiatorer som fick sätta livet till under barbariska strider. I dag kan man titta rakt ner i fängelsehålorna där de fruktade sin sista stund, vägg i väg med vilda djur. Jag kan riktigt känna deras ångest och snudd på höra åskådarna hejarop runt rom när jag står där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s