Barnsligt roligt på Euro Disney

IMG_1530

Jag vaknar med ett leende på läpparna. Förväntansfull som ett barn på julafton. En hel dag med bara disney står på schemat.

Det tar ca 10 minuter att gå till tågstationen. När vi väl krånglat ut hur biljettautomaten fungerar hoppar vi på tåget. Ca 15 minuter senare kliver vi av utanför Euro Disneyland. Väldigt smidigt, hade bara varit idiotiskt att ta bilen. Vi hade blivit förvarnade på hotellet av vara där en tid innan öppning för att undvika monsterköer. Bra tips. När portarna slår upp behöver vi inte vänta länge förren vi är framme vid kassan. 59 euro kostar det för en heldag med tillgång till alla attraktioner i båda parkerna: Disney park och Disney studios.

Vi kliver in i en amerikansk småstad från 1800-talet. Charmiga viktorianska butiker avlöser varann. De tidstypiska glassbarerna ser inbjudande ut och hästar med passagerarvagnar klapprar förbi. Vi är positivt överaskade. Det är inte alls bara plastigt och komersiellt utan en riktig idyll. En drömvärld.

Förutom Main street så består Disney Park av fyra andra länder: Frontierland, Adventureland, Discoveryland och Fantasyland med Törnsrosas sagoslott som dominerar. Vi börjar beta av länderna ett efter ett. Vissa åkatraktioner är det över en timmes kö till, så vi får sålla lite. Förutom attraktionerna är det kul att bara gå och titta och riktigt frossa i alla disneys sagor, samlade på ett och samma ställe. Man måste älska disney för att uppskatta detta, men vem gör inte det?

Vi spenderar större delan av dagen i Disney Park, men gör en liten avstickare till Disney studios. Denna park är med inriktad på inspelning och studio. Inte lika roligt enligt min smak.

Piff och Puff med tomteluvor, aah! Måste bara ha! Alla vi som är uppvuxna med Kalle Anka kl.15 på julafton vet att det är något speciellt med dessa små ekorrar. Så det är bara att slanta upp.

Ca 12 timmar senare värker fötterna. Det värsta hettan har lagt sig och luften känns behagligt svalare. Det har börjat skymma och nöjesfälltet lyses upp av miljoner små lampor. Magiskt. Det är en timma kvar till stängning och stora folkmassor samlas längs med Main street, de väntar på paraden. Sagofigurer tagna från olika disneyhistorier i en cortege akomanjerad av musik och elektriska ljusshower rullar för bi till allas förtjusning. Ett spektakulärt fyverkeri-skådespel över sagoslottet får sedan avsluta kvällen.

Trötta men upprymda av stämningen lämnar vi Euro Disney för denna gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s