En glimt av Eiffeltornet och trängsel i Versailles

IMG_1488

Vi lämnar La Baule och kusten och styr inåt land mot Paris. För att spara tid och hålla oss nära det stora vägarna så väljer vi att luncha på en vägkrog. Varje gång man besöker en sån här krog får man sina värsta fördommar bekräftade. Inget undantag denna gången. Maten är rent av oätlig, och till ett ofärskämt högt pris dessutom. Lite smått illamående och småsura sätter vi oss i bilen igen. Nästa gång får det bli Mc Donald’s, som ju framstår som rena lyxkrogen i jämnförelse.

Vi ställer in gps:en på Versailles och en digital knackig röst guidar oss rakt genom Paris. Vet inte om det var den smidigaste vägen egentligen med tanke på den smått kaosartade trafiken, men vi får i alla fall se en glimt av eiffeltornet vilket gör det hela värt det.

Anländer till Versailles senare på eftermiddagen. Det är riktigt varmt och solen riktigt steker. Slottet som uppenbarar sig framför vår ögon är mäktigt och överdådigt. Utanför sligrar sig långa långa köer för att komma in. Inget att be för, har vi nu åkt hit måste vi ju bara gå in. Det går ändå förhållandevis snabbt att komma igenom biljettkassan, den riktiga trängseln börja på insidan. Vi hamnar i en spiral av människor som systematiskt rör sig framåt genom slottets pampiga salar som avlöser varann. Och visst är det vackert och imponerande. Huvudattraktionen ”Spegelsalen” är något alldeles extra. Men det är varmt och trångt och när vi passerat genom flertalet salar fyllda med liknande målningar så börjar vi tröttna. Att ta sig ut är ett större projekt än vi anat, men vi lyckas tillslut och tar djupa andetag i den fria luften. Parken som omger slottet är gigantisk. För att ta sig genom hela får man nog viga en hel dag. Själva hinner vi bara med området närmast slottet. Det är otroligt välskött och fint. Vi pausar på ett litet café. En baugette med ost och skinka smakar underbart efter den hemska lunchen á la skolmatsal.

Vi lämnar Versaille och åker mot vårt nästa mål på resan – Euro Disney Land. Det har hunnit bli kväll innan vi slutligen står utanför nöjesparken. Vi märker snabbt att boende på något av de tema-hotell som omger parken inte passar vår budget, så det är bara att sätta sig i bilen igen och börja leta boende. Det börjar bli riktigt sent när vi tillslut hittar ett lägenhets-hotell i en förort i utkanten av Paris. Det är en stor lägenhet för fyra personer, vilket gör det ganska prisvärt. Vi varvar ner med lite kortspel och en öl på balkongen innan vi, utmattade efter dagens strapatser, kryper till sängs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s