Minnesvärd trekking

139

Ännu en solig dag i Sapa – dubbel tur! Vår guide (samma som i går) möter upp oss vid hotellet. I dag har vi även sällskap av hennes lille son på 14 månader som hänger inlindad på hennes rygg. Han verkar van vid situationen och gör inte mycket väsen av sig. I stället för de två små barnen är det i dag två äldre kvinnor som slår följe med oss. Så börjar dagens trekking.

Utsikten är slående. Solen gnistrar över bergstopparna och regnvattnet blänker som speglar på risterraserna. Kan bara tänka mig hur vackert det är här på sommaren när allt blommar och är grönare. Ganska snart börjar vår färd nedför till ”Muong Hoa Valley”  Nedför dammiga bergsknallar, längs smala stigar, över stock och sten och över porlande bäckar. Våra följeslagare räddar mig från att ramla minst tre gånger. Det märks att detta är deras hemmamiljö och att de gått denna väg mer än en gång. Till skillnad från mina skakiga ben verkar deras vara som fastljutna i marken och hur stabila som helst.

Efter ca tre timmars trekking når vi byn ”Ylinhho Village” som är belägen längst ner i dalen. Här får vi en välbehövlig lunchpaus. Folket i byn är nyfikna och vissa även ganska påträngande. Många vill sälja saker. Ganska jobbigt, men vi står på oss och köper endast av de två kvinnorna som följt med oss under trekkingen. De har trots allt räddat oss från att slå halvt ihjäl oss mer än en gång.

Efter lunch fortsätter turen in i byn. Nu är det bara plan mark vilket är rätt skönt. Mina ben känns fortfarande helt skakiga. Vi passerar små enkla hus, vår guide pekar ut sitt eget och sina släktingars hus. Alla bor de nära varann, mycket spartanskt nere vid vattnet. Några kvinnor hänger tvätt, små barn leker i den dammiga sanden och vilda hundar springer om vartannat. Vi når fram till en större senapsgul byggnad med färgglada vimplar vajandes över innegården. Detta är byns skola. Eftersom det är söndag så är det inga barn där nu men vi får gå runt och titta in genom fönsterna så vi får en uppfattning om hur det ser ut.

Tack och lov så behöver vi inte vandra hela vägen tillbaks uppför utan blir hämtade med buss. Vi tar avsked av vår guide och åker tillbaks till hotellet. Möra, men glada och upprymda av dagens äventyr. Det var verkligen en upplevelse.

Efter middag på hotellet är det dags att lämna Sapa och ta oss ner till Lao Cai igen. Denna gången är det ljust ute vilket gör färden på de smala vägarna aningens mer svindlande. Det gäller attt inte titta för mycket på stupen utanför fönstret… Ca en timme senare är i alla fall på plan mark igen. Nu återstår den långa tågresan tillbaks till Hanoi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s