Hemlighetsfulla Halong Bay

184

Kl. 05.00. Tillbaks i Hanoi och Golden Sun Hotel. Som tur är så kan vi checka in trots att det är så tidigt på morgonen. Efter en välbehövlig dusch och lite frukost bär det sedan av västerut mot Halong Bay.

Ca 3 timmar senare når vi Halong City Och Halong Bay. Vi har förstått att januari inte är bästa månaden att besöka bukten då det ofta är dimmigt och för kallt för att bada. Därför har vi valt en dagsutflykt utan övernattning. För vi vill ju trots allt se denna omtalade plats som är uppfört på UNESCO’S lista över världsarv och som lär vara ett av världens mest unika naturreservat.

Inne i hamnen trängs massor av utflyktsbåtar, så kallade djonks. Vi är en lagom stor grupp på ca 15 personer och blir visade till en av de charmiga träbåtarna. Vid första intrycket ter det sig som omöjlighet att ta sig förbi alla båtar och ut på havet men det visar sig att de har ett välfungerande system för detta och snart är vi på väg. Det finns över 3000 sockertoppsformade öar i bukten. Som vi väntat oss så är det ganska disigt vilket skymmer sikten till de öar som ligger längre bort, men framför oss reser sig flera spetsiga skulpturer ur vattnet. Lite hemlighetsfullt och lite overkligt. Mellan vissa av öarna ligger flytande fiskebyar. Vi ser fler flottar med små hus på och med båtar förankrade intill. Vi stannar intill en av fiskebyarna och lämnar vår djonk för en stund för en tur i en mindre båt. Att åka alldeles intill öarna ger en mycket mäktigare upplevelse.

Halong Bay rymmer förutom sina mytomspunna öar även tusentals grottor. Vi besöker en utav dem: Thien Cung cave. Inuti grottan hänger väldiga droppstensformationer upplysta i olika färger. Lite tillgjort, men ändå en vacker syn.

Tillbaks till Halong City för att ta bussen vidare till Hanoi. Dryg bussresa tillbaks. Så här i efterhand kan jag nog tycka att en endagsutflykt till Halong Bay från Hanoi är lite på gränsen till att bli för komprimerat, med tanke på att man spenderar mer tid på bussen än på båten. Men med tanke på säsong och väder så fick vi ändå ut vad vi förväntat oss och kände att det räckte. Kan tänka mig att det är en helt annan sak en solig sommardag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s