Framtidstro trots en fasansfull historia

318

Det går inte att besöka Vietnam utan att ta del av landets hemska och uppslitande historia. Krigsförbrytelseutställningen ”War Remnants Museum” handlar enbart om Vietnamkriget. Här berättar vietnameserna sin egen historia med hjälp av bilder som får en att vilja blunda och aldrig mer öppna ögonen. Utställningen skildrar amerikanarnas grymheter under kriget, vilket kan tyckas lite ensidigt men gör det för den sakens skull inte mindre avskyvärt och mindre ovärdigt. Det är svårt att ta in hur människor kan behandla varandra på ett sådant grymt och utstuderat sätt. Än mindre går det att förstå det urskillningslösa dödandet.

På gården kring museet står amerikanska pansarvagnar och krigsplan uppställda. En bit bort skildras de brutalt omänskliga fängelsehålor och burar som användes till att hålla människor fångna.

Trots att kriget ständigt är närvarande i form av ruiner och krigskyrkogårdar upplever man en oerhörd kraft och vilja av det vietnamesiska folket att inte se bakåt utan att fokusera på framtiden. Deras optimism och förmåga att förlåta är verkligen beundransvärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s