Himmelska Fridens Torg

020

Vi befinner oss på världens största torg. Småkyliga vindar sveper förbi på en annars molnfri och solig dag. Turister rör sig långsamt i grupper. De flesta är kineser, ser knappt någon annan västerländsk turist än vår egen lilla grupp. Detta är inget typiskt torg kantat av inbjudande restauranger, caféer och vackra byggnader. Det är en gigantisk öppen yta ofångad av stadsporten Quianmen i söder och Himmelska Fridens Port mot Förbjudna Staden i norr. Här har stora saker utspelat sig – det känner man utan att ha så mycket kunskap om det. Här utropades folkrepubliken Kina av Mao Zedong 1949. 40 år senare, på samma plats,  skulle tusentals liv skördas och drömmar om frihet och demokrati krossas. Dystra vindar blåser fortfarande, men hoppfullhet och framtidstro tycks ta allt mer plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s