Tillbaka till medeltiden

063

Vi lämnar Fårösund och tar oss söderut mot hansa-staden Visby. När vi kliver av bussen utanför den 3,5 kilometer långa ringmuren som sluter sig kring stadens centrum känns det som vi rest bakåt i tiden. Detta intryck förstärks ytterligare när vi kliver innanför den östra porten. Den smala gågatan framför oss är belagd med kullerstenar och kantas av små låga stenhus. Närmare 200 byggnader av detta slag är helt eller delvis bevarade från medeltiden och skapar en unik historisk stadsbild. Här och där stoltserar gamla handelshus med vackra fasaddekorer och pampiga stenkyrkor. Att Visby kvalificerat sig som världsarv är inte svårt att förstå, det känns snarare som en självklarhet.

Med kartan i ena handen och en hoppande kabinväska i andra lyckas vi lokalisera Klockaregränd B&B där vi bokat rum. En liten port leder till en liten innergård och två små hus. Charmigt och i perfekt symbios med sin historiska omgivning. Vi hyser in väskorna i vårt lilla rum på andra våningen och beger oss ut på stan. Alldeles runt hörnet ligger stora torget som gett plats åt ett flertal restauranger. Vi slår oss ner på en uteservering i solen och insuper atmosfären, vi har svårt att tro att vi fortfarande befinner oss i Sverige.

Vi befinner oss utanför muren, havet ligger framför våra fötter. Vi börjar gå strandpromenaden bort tills vi kommer till en trendig beach club belägen på en sandstrand. Vågorna slår och vattnet här är ju som bekant kaaallt, även om det är mitten av juli. Men solen skiner och vi nöjer oss med att softa på varsin sandsäck. Vi har precis missat ”Stockholmsveckan” då det tydligen regnade champagne just här. Inte så ledsna över det…

Passerar Almedalen på väg tillbaks. Innanför muren i gen köper vi varsin glass och bara strosar kring små gator och torg. Är ju så obeskrivligt pittoresk, bakom varje gathörn döljer sig nytt ögongodis.

Högsommarkväll i Visby. Vi har på rekommendation bokat bord vilket visar sig vara ett gott råd. Så gott som varenda restaurang ser fullsatt ut. Restaurangen vi valt heter Rosengården och ligger alldeles intill kyrkan St:a Karins ruin i hörnet av stora torget. Fantastisk miljö och god mat. En perfekt avrundning på en perfekt dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s