Båtutflykt med Asissi

Om Basecamp och Eagle View var ecotrurism så är Breezes raka motsatsen. Här gör man allt för att stänga ute lokalbefolkningen. Majoriteten av de anställda på hotellet är antingen från fastlandet, eller från andra länder (får vi höra av en av bartendrarna som själv är från Zanzibar). Man håller dessutom borta all typ av verksamhet från strandremsan som löper längs tre hotell med samma ägare. Man vill behålla all ”business” inom hotellet. Detta upplever vi som tråkigt, det är ju lite av upplevelsen när man reser att ta en kall på en sliten strandbar, eller en enkel lunch på stranden. Måste ju dock tillägga till deras försvar att tidvattnet även gör sitt till och hindrar att man skulle kunna anlägga någon permanent servering på stranden. Alla utflykter arrangeras också av hotellet. Men så får vi tips av ett annat svenskt par om en lokal arrangör längre bort på stranden, bortanför alla hotellkomplex.  Vi går längs strandkanten och tillslut uppenbarar sig små strandskjul där man säljer tavlor och diverse souvenirer samt arrangerar utflykter.  Vi möter Asissi, en glad kille som stolt visar oss sin utflyktspärm med solblekta foton i plastfickor. Vi bokar en båtutflykt tillsammans med det andra svenska paret. Turen går till samma öar som den man kan boka genom hotellet, men priset är hälften och på detta sättet stöder vi lokalbefolkningen.

Tidigt morgonen därpå blir vi hämtade av Asissi vid hotellet. Han får inte lov att köra fram till entrén utan får stanna vid vägen, utanför de höga murarna. Han skrattar och berättar att hotellägaren bygger fler och högre murar för att mota bort sådana som honom, ”But the tourists always find me, you can’t build away Asissi” säger han med världens största leende. Vi kör genom små byar för att nå strandkanten varifrån båten ska avgå. Då det är lågvatten får vi gå en bit på havsbotten för att nå båten. Det är en liten enkel, men charmig, träbåt. Och vi känner oss rätt nöjda med att bara vara fyra passagerare när vi ser hur de andra båtarna lastas med folk.

Det blir en klassisk turisttur med stopp på ett par små öar, en god lunch, bad och snorkling. ”Pole Pole” och ”Hakuna Matata” blir dagens mantran. Ta det lugnt och inga bekymmer. Asissi upprepar det ideligen, men i den här miljön har vi inga som helst problem att vara avslappnade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s