Januari – en enda lång söndagsångest

Från köphets, frosseri och socialt maraton till hål i plånboken, viktångest och ensamhet. Ljusen har slocknat och det enda som återstår av denna högtid av extra allt är en vissen julstjärna.

I december sparas det inte på krutet – då går vi ”all in”. Ivrigt påhejade av omgivningen, inte minst handeln och media, uppmanas vi även att överge vårt sunda förnuft. Städa upp det gör vi i januari, den dagen den sorgen typ.. Varje dag peppras vi av dagens erbjudande, julkalendrar, köp nu betala sen… det viktigaste är att vi konsekvenslöst handlar. Gemensamt lyckas vi slå köprekord år efter år och budskapet att det är ”ok” att huvudlöst bränna alla pengar vi har – och inte har – suddar bort all skam.

Detsamma gäller mat och dryck. Allt inom ramen för sans och balans är som bortblåst, nu är det ju mer desto bättre som gäller. Under en månad tillåts vi frossa i allt vad vår kulinariska värld har att erbjuda, utan att behöva bry oss om varken finansiella siffror eller siffror på badrumsvågen. Ingen höjer på ögonbrynen om du tar en snaps till lunchen och livet är toppen.

Så kommer januari – den totala baksmällan. Nu var det slut på det roliga och det är dags att betala tillbaka. Glättiga reklamer byts ut mot annonser för ekonomisk rådgivning, Viktväktarna och tips på hur du tar dig ur dekadensen. I köket på Nyhetsmorgon har man torkat rent från allt fettdrypande och vi får lektioner i hur vi överlever januari månad på diverse billiga rotfrukter och knölar.

I dag är det 24 januari – årets fattigaste dag. Slutet på en enda lång söndagsångest. I morgon blir det klirr i kassan igen, vi har sonat våra brott, glömt desperata nyårslöften och kan äntligen fokusera på det nya året och allt vad det har att erbjuda. Välkommen 2018!

En reaktion på ”Januari – en enda lång söndagsångest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s