Bergodalbana på Delhis gator

IMG_1665

Efter en fantastisk frukostbuffé, den största i Delhi om man får tro dem själva, så har det blivit dags att upptäcka Old Delhi. Första anhalten blir moskén Jama Masjid. Vi har blivit förmanade att klä oss i längre byxor och långärmat, men trots detta slutar det med att vi alla (alla tjejer alltså…) kliver in på gården iförda långa heltäckande kappor i isket blommigt tyg. Denna kreation men stickad kofta och långbyxor under i 35 graders värme och 85% luftfuktighet ger en lätt klaustrofobisk känsla.

Väl ute igen börjar det riktiga äventyret – Rickshaw Ride (cykeltaxi). Rickshaw är officiellt förbjudet i sedan några år tillbaka, men vi får snabbt lära oss att vad som är officiellt i Indien och vad som är verklighet är två helt skilda saker. Vad det gäller Rickshaw så försörjer sig mängder av indier på detta och i den situation som råder med fattigdomen så ser man genom fingrarna. I Old Delhi lever många på mindre än två dollar per dag. Rickshaw Ride blev en minst sagt fartfylld färd för oss genom ett myller av människor, matvagnar, fruktstånd, sophögar, kor, getter och gud vet vad. I våra ögon är allt ett enda stort kaos och vi har svårt att föreställa oss att människor verkligen lever här. Men vår guide förklarar att de flesta är hinduer och deras tro hjälper dem att acceptera den lott de fått i livet. Oftast är de inte olyckliga och den västerländska avundsjukan vekar inte existera. Visst får man sig en tankeställare…

Efter denna berg och dalbana på Delhis gator åker vi tillbaks till vår oas Intercontinental Grand. Det är som att öppna en dörr till en helt annan värld. Dessa extrema kontraster kommer att prägla hela resan. Efter lunch på hotellet är det dags för New Delhi. Denna del av staden är betydligt mer välordnad, i indiska mått mätt vill säga… Det ekonomiska läget är märkbart bättre, här bor stadens medel- och överklass. För att markera att vi kommit över på den rikare sidan får vi en uppgradering från Rickshaw till Tuk Tuk. Gatuförsäljare finns dett gott om i såväl Old som New Delhi och som turist blir man totalt anfallen från alla håll av folk som vill sälja vykort, halsband och annat krimskrams. Detta kan vara riktigt jobbigt, vi blir lite skonade av vår guide som agerar lite mellanhand.

Denna kväll äter vi middag på restaurang Veda som ligger i New Delhi. En trendig restaurang med mycket speciell inredning och god mat. Kl. 23 är det hemfärd till hotellet. Nästan alla restauranger och barer i Delhi, med undantag från vissa hotell, stänger kl. 23.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s