Resultatet av en naturkatastrof och en en hänsynslös turism

IMG_0965

När vi klev i land här för 6 år sedan tyckte vi att det var överexploaterat och aningen ”too much” av allt, men ändå gemytligt och charmigt på något sätt. På ytan ser det inte ut att ha förändrats så mycket under dessa år, men vi behöver inte ta många steg inåt ön för att mötas av förfall. Tsunamin har satt sina tydliga spår och turismen känns okontrollerad och hänsynslös. Sopberg har vuxit upp bland ruiner och förfallna byggnader. Det är skitigt och luktar unket. Med raska steg går vi mot stranden på andra sidan ön för att se om hotellet vi bodde på sist finns kvar. Vi minns den underbara poolen på en platå ovanför havet med ett vattenfall som från poolkanten ser ut att porla ut i havsbandet. Och där mitt framför oss ser vi den, den finns kvar! Förväntansfulla småspringer vi fram, men tvärstannar några meter innan vi når målet. Det är något som inte stämmer, låg det inte bungalows vid sidan av poolen? Sakta går vi fram och kikar bakom poolområdet där vi minns en lyxig reception. Där finns ingenting, bara ruiner och skräp. Hela hotellet är bortskövlat och området känns spöklikt. Vi blir väldigt illa till mods och börjar ångra att vi återvänt hit. Med tunga steg går vi tillbaks till stranden där vi anlände med båten. Det är försent att åka vidare i dag så vi börjar gå längs med strandkanten för att leta boende för natten. När vi senare slår oss ner på en liten restaurang vid strandkanten är stämningen avslappnad och skön och omgivningen just här ganska tillfredsställande. Men tanken på vad som finns bara några meter i från oss gör att vi känner att vi fått nog av Phi Phi för denna gången. Och om vi någonsin återvänder kommer det nog att dröja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s