Nyårsafton i en annan del av världen

035

Nyårsafton. Vaknar något mörbultad av nattens alla trafikhorn som gjort sitt bästa för att förstöra vår sömn. Och lyckats ganska bra med det…

Ut och göra gamla stan. Vi har slagit upp en lämplig promenadrutt  i Willmaguiden och börjar lokalisera oss. Först tycker vi att alla gator ser exakt likadana ut, men ganska snart finner vi ändå någon typ av system. Varje gata har ett namn (på vietnamesiska dock) som signalerar vad man sysslar med här: Silkesgatan, Nudelgatan, Juvelerargatan, Skoförsäljargatan etc.  På en gata tvättar de mopeder och på en annan tillverkar de bara skyltar. Allting pågår ute på gatorna och man får en ganska bra lektion i vietnamesiskt vardagsliv bara genom att promenera och inspektera.

Vi vandrar ner till sjön Hoan Kiem som känns som en liten oas i den hektiska staden. Området kring sjön är rent och välskött och verkar vara en populär mötesplats. I dag är det nog extra mycket folk som har kommit för att bevittna den färggranna blomsterfestivalen som löper runt sjön. Detta verkar vara någon tradition som har med nyårsfirandet att göra. Enorma blomsterkreationer i alla dess färger beblandar sig med  böljande hav av vackra blommor som pryder promenadstråket. Mäktigt. Den röda vackra Huc-bron (Den uppåtgående solens bro) från 1885 speglar sig i sjön. Den leder till templet Ngon Son som är beläget på en lummig lite ö. Lite magisk känsla över det hela.

Vi fortsätter ta oss runt på smala gator och små marknader. Myllret av människor och trafik är överväldigande och vi blir snabbt ganska trötta. Dock är en fascinerande stad på många sätt. Bakom varje gathörn döljer sig något nytt och hjärnan kokar av alla nya intryck.

Det har blivit kväll och vi försöker höra oss för vart vi kan gå för lite nyårsfirande. Ingen verkar ha något riktigt bra svar, men runt sjön verkar vara där det händer. Vi hamnar tillslut på en restaurang några våningar upp med utsikt över sjön. Mängder av folk har samlats där nere trots att klockan bara är runt åtta på kvällen. Från fönstret ser vi att det pågår något akrobatiskt uppträdande. Det blir en ganska enkel men trevlig nyårsmiddag. Vid tolvslaget samlas det massor av människor nere vid sjön. Vi ansluter och väntar och väntar… Men ingenting händer. Någon säger att det beror på dimman, att det annars skulle varit fyrverkerier. Vet inte om det stämmer. Efter en kort stund börjar folk skingras, det var det. Nyårsafton i Hanoi blev en annorlunda upplevelse. Inte så mycket till firande som vi är vana vid kanske, men en händelserik dag i en spännande del av världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s