Inte en cykel i sikte

186

Jag hade en bild av cyklande kineser. Det hade jag hört från vänner och bekanta som varit i Peking: alla cyklar, överallt ser man cyklar! Men det var DÅ det. När vi kliver ut på gatorna i Peking ser vi inte en cykel så långt ögat når. Däremot ofantligt mycket bilar. Här pågår en stark strid mellan ökad levnadsstandard och miljön. För att få någon som helst kontroll över utsläppet av avgaser har man infört ett system där sista siffran i registreringsnumret styr vilka dagar man får lov att köra. Exempelvis kanske siffran 5 betyder att man inte får köra på tisdagar. Det senaste jag hörde, för bara ett par dagar sedan, är att de nu även infört ett slags ”lotteri” när det gäller inköp av nya bilar. Skönt att höra i alla fall att Kina, som inte direkt hamnar i toppen på listan över miljökämpar, försöker ta något sorts ansvar.

(Den blå bilen på bilden kan köpas ny för ca 30 000 svenska kronor, allt som rör kvalitet och säkerhet låter jag dock vara osagt….)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s