Små guldkorn

251

Hoi An huserar över 200 skräddare vilket gör staden till ett litet shoppingparadis för turister. Konkurrensen mellan dem är hård och vi har hört att kvaliten kan variera kraftigt. Det enda vi har att gå på är rekommendationer. Vi har fått ett visitkort till ”Mr Xe” av ett par amerikaner som vi träffade i Hanoi och bestämmer oss för att lita på dem. En skräddarsydd kostym i bra kvalitet, klar på mindre än ett dygn. Slutnotan ca en tusenlapp.

Längs med floden möts vi av kvinnor i trekantiga hattar, ivriga att försöka få med oss på en båttur. Alltid trevligt att uppleva en stad från vattnet så vi tackar ja till en av kvinnorna och hennes gamla mamma. De båda ror oss förbi charmigt slitna hus och marknader där lokalbefolkningen trängs med sina båtar för att handla och byta varor. En trevlig liten tur.

Det finns gott om bra restauranger i Hoi An. Den tilltagande turismen har bidragit till att man kan välja mellan många länders kök. Denna kväll blir det vietnamesisk sweet & sour chicken på Hoi An Café som har en mysig innegård inringad av charmigt slitna husväggar. Vi har över lag ätit väldigt bra här. Bland annat har vi besökt Cargo Restaurang som med sin härliga takterras har en fin utsikt över floden. Internationell meny, lite ”dyrare”. Med dyrare menar jag ca 40 svenska kronor för en varmrätt. Italienska restaurangen ”Goodmorning Vietnam” var en annan liten pärla.

Hoi An är en av Vietnams främsta turiststäder och större delen av befolkningen försörjer sig på turismen. Men det faktum att de anstränger sig för att bevara den gamla atmosfären och satsar på bilfria gator och bra restauranger gör att man inte kan låta bli att tycka om denna charmiga lilla stad, massturismen till trots.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s