Ursäkta Fårösund, men…

Busshållplatsen ligger alldeles vid färjeterminalen så vi behöver inte gå många meter med packningen. Efter att ha löst ut lite kontanter på en lunchrestaurang i närheten hoppar vi på bussen som går norrut. En timme och 15 minuter senare kliver vi av i Fårösund. Tanken från början var att vi skulle åka direkt över till Fårö och bo där ett par nätter. Men då vi var ute i sista sekund, mitt i högsäsong, fanns som väntat inget boende att uppringa på den lilla ön i norr. En gammal ombyggd militärförläggning i Fårösund var det närmsta vi kunde åstadkomma. Vandrarhemmet ligger ganska fint till med utsikt över havet. Vi har fått ett 6-bäddsrum, som var det enda som fanns kvar när vi bokade. Är väl inte direkt mysigt, men det får duga. Vi slänger in packningen och ger oss ut för att utforksa det lilla samhället. För att mycket snart upptäcka att det finns inget samhälle… ”Centrum” består av Ica Kvantum och that’s it! Nog för att vi inte hade förväntat oss någon metropol, men vi trodde väl att det skulle finnas någonting mer. Stället har ju ändå potential, med tanke på läget mittemot Fårö och med det svallande havet som närmsta granne. Vi passerar en skyltfönster med en naggad plansch upptejpad lite på sniskan. Handskrivet med tuchpenna står att här visas Harry Potter på torsdag och lördag. Brevid ligger en nedsläkt lokal med gulnande frislör-skylt som ser ut att ha hängt där sen tidigt 70-tal. Det känns som att vi kommit till världens ände. Ursäkta Fårösund, men… Vi frågar oss fram till en cykeluthyrare som för tankarna till ”Skrotnisse och hans vänner”. Men här kan vi ändå inte låta bli att le en smula, det finns en viss charm med denna kaotiska trädgård fullt av cyklar, udda ”konstverk” och stereotypa landsorts-karaktärer.

Vi trampar tillbaks till Ica, vilket verkar var det enda stället att få tag i en bit mat. En liten picknick vid havet får det bli. Dessvärre så bestämmer sig vädret för att bråka med oss och precis lagom till att vi slår oss ner i gräset så drar mörka moln in och kalla havsvindar griper tag i oss. Brrrr…. Vi ger upp Fårösund och cyklar tillbaks till vår militärbarack. Hoppas på bättre lycka i morgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s