Fäller en tår för resebranschen

2020 – året då världen stannade. Vem hade någonsin kunnat förutse detta? Många branscher är tungt drabbade, på ett eller annat sätt. Personliga öden läggs på hög. Över resebranschen vilar en dödsdom men ingen verkar bry sig…

Resor är nästan lite för roligt för att klassas som en riktig yrkeskategori. Det är känslan jag får i bland. Men det är ett riktigt yrke, och människorna bakom jobben är i alla högsta grad riktiga människor. Det är människor som kämpar och sliter med minsta möjliga marginaler för att skapa fantastiska upplevelser, minnen för livet, värdefulla möten etc. Jag har varit verksam i branschen i 13 år och haft förmånen att arbeta med många av dessa underbara människor. Det ÄR en rolig bransch, och det är nog det som gör medarbetarna extra motiverade och extra grymma. Passionen för branschen och det genuina engagemanget för kunden och dess behov är så mycket mer än ett klick på skärmen.

En stor del av jordens befolkning livnär sig på turism. Här utgör resebyrån en jätteviktig funktion som ”spindeln i nätet”. Det finns så många aktörer på marknaden som är beroende av resebyråns kompetens att sammanfoga olika tjänster och produkter för att sedan förmedla till slutkund. Allt från den stora hotellkedjan till den lilla familjedrivna restaurangen i Prag och den lokala guiden i Florence.

Branschorganisationen SRF har ett flertal gånger vädjat öppet om stöd för resebyråns överlevnad. Men utan gehör. Det är så otroligt sorgligt och drabbar så otroligt många över hela vår värld.

Min övertygelse är dock att det kommer att finnas ett behov av att resa och mötas ”post corona”. Kanske till och med ännu mer än innan. Resebyrån har inte spelat ut sin roll. Jag hoppas och tror att de som inte överlever nu kommer att återuppstå, om än i en lite annan skepnad. För vem vill leva i en stängd värld utan fysiska möten, kulturellt utbyte, upplevelser och drömmar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s